Cols
Vind hier alle beklimmingen en hun bijkomende informatie

Winkelwagen

0 stuks: 0 €
Bekijken

Mt Ventoux - Malaucene

Deze geniet mijn voorkeur. Waarom hoor ik je vragen. Niet qua stijgingspercentage, want die is ongeveer gelijk aan Bedoin, maar zoveel mooier en gevarieerder. Af en toe heb je uitzicht op de tegenoverliggende valleien, zowel noord als zuidkant. Er is wel een lang stuk van 9% maar dan volgen een paar gedeeltes waar je op adem kan komen. Eens deze marteling voorbij kom je aan bij het Chalet Liotard en dan is het nog 6 km. Maar hier zie je het “kale” gedeelte niet zoals bij de andere kant en hoever je nog moet. Als de toren op de top opduikt resten je nog een paar bochten en je ben er.

Mont Ventoux

 
Mont Ventoux
Mont Ventoux
Mont Ventoux
Top 1912 m
Coördinaten 44° 11′ NB, 5° 17′ OL
Locatie Provence, Frankrijk
 
  Westzijde Z.O.-zijde
Startplaats Malaucène Bédoin
Hoogteverschil 1569 m 1609 m
Lengte 21.000 m 22.000 m
Stijgings-% 7,5% 7,3%
Steilste km 10,5% 10,5%
Mont Ventoux
Mont Ventoux
Portaal  Portaalicoon   Wielersport
 
Uitzicht op het maanlandschap vanaf de top
 
Lavendel met de Mont Ventoux op de achtergrond

De Mont Ventoux is een berg in het departement Vaucluse in het zuiden van Frankrijk, gelegen op zo'n twintig kilometer ten noordoosten van Carpentras.

Deze top in het Massif des Cèdres is de enige van deze hoogte (bijna 2000 m) in de streek de Provence en hij wordt daarom ook wel de Reus van de Provence genoemd. De naam 'Mont Ventoux' is afgeleid van het Occitaanse woord vent dat wind betekent en zou zijn opgedragen aan Vintour, de Keltische (Liguurse) god van de wind. Er zijn op de top van de berg windsnelheden tot 300 km/uur geregistreerd. Een andere verklaring van de naam dateert uit de 1e of 2e eeuw na Christus. De Gallische naam laat zich reconstrueren als 'Ven-top(s)', hetgeen 'sneeuw-top' betekent. In de 10e eeuw verschijnen de namen Mons Ventosus en Mons Ventorius.

In de streek worden de wijn AOC Ventoux en de kazen Banon AOC en 'fromage fort du Mont Ventoux' gemaakt.

De top van de Mont Ventoux ligt op 1912 meter hoogte. Het hoogteverschil met de voet van de berg bedraagt 1614 m. Op de top van de berg bevindt zich een weerstation met een grote zendmast. De berg is bekend doordat de beklimming ervan herhaaldelijk is opgenomen in enkele gerenommeerde wielerwedstrijden, zoals de Ronde van Frankrijk, vanwege de moeilijkheidsgraad en het kale 'maanlandschap'. De bestijging te voet werd in de Renaissance reeds beschreven door Petrarca in zijn Beklimming van de Mont Ventoux.

Wielersport

De berg is vooral bekend van wieleretappes in onder andere de Ronde van Frankrijk. De beklimming vanuit Bédoin is erg zwaar door de lengte van de klim (21,4 km), het gemiddelde stijgingspercentage (7,5 %) en de zomerse temperaturen in Zuid-Frankrijk. In totaal zijn er drie beklimmingen met een racefiets mogelijk (een zuidelijke beklimming vanuit Bédoin, noordelijk vanuit Malaucène en vanuit het oosten vanuit Sault). De klim werd de wielrenner Tom Simpson in 1967 fataal door een combinatie van amfetamine, alcohol en de hitte. Drie jaar later had Eddy Merckx, op weg naar een zege, nog de tegenwoordigheid van geest om zijn petje af te nemen bij het passeren van het monument dat ter nagedachtenis aan Simpson is neergezet.[1] Na de finish zou Merckx alsnog zijn bezweken, maar in latere jaren beweerde Merckx dat hij dit speelde om onder de grote media-aandacht uit te komen. In de Ronde van Frankrijk 2000 schonk de veel sterkere Lance Armstrong de zege op de Ventoux aan de Italiaanse klimmer Marco Pantani. Hij betuigde al een dag later spijt van dit cadeau.[2][3]

Ook in Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné wordt de Mont Ventoux regelmatig in het schema opgenomen. De meest recente winnaars waren Cadel Evans (in Parijs-Nice 2008) en Sylwester Szmyd (Dauphiné Libéré 2009). De recordtijd voor de klim staat op naam van de Spanjaard Iban Mayo. Hij realiseerde in het jaar 2004 tijdens de Dauphiné Libéré een beklimming in 55 minuten en 51 seconden. De Spanjaard verbrak daarmee het vijf jaar oude record van Jonathan Vaughters met 59 seconden. Hiervoor was het record met 1u 02 '09 uur al 41 jaar lang in handen van Charly Gaul.

De Mont Ventoux wordt in de zomer vooral bezocht door toeristen die de berg beklimmen, voornamelijk met de fiets. De Nederlandse dichter Jan Kal wijdde een van zijn bekendste sonnetten aan de Mont Ventoux en Tom Simpson.

Winnaars van Tourritten met de Mont Ventoux in het parcours

JaarWinnaarNationaliteit
1951 Lucien Lazarides Vlag van Frankrijk Frankrijk
1952 Jean Robic Vlag van Frankrijk Frankrijk
1955 Louison Bobet Vlag van Frankrijk Frankrijk
1958 Charly Gaul Vlag van Luxemburg Luxemburg
1965 Raymond Poulidor Vlag van Frankrijk Frankrijk
1967 Jan Janssen Vlag van Nederland Nederland
1970 Eddy Merckx Vlag van België België
1971 Gonzalo Aja Vlag van Spanje (1945-1977) Spanje
1972 Bernard Thévenet Vlag van Frankrijk Frankrijk
1987 Jean-François Bernard Vlag van Frankrijk Frankrijk
1994 Eros Poli Vlag van Italië Italië
2000 Marco Pantani Vlag van Italië Italië
2002 Richard Virenque Vlag van Frankrijk Frankrijk
2009 Juan Manuel Gárate Vlag van Spanje Spanje
2013 Chris Froome Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
2016    

Winnaar van Dauphiné-ritten met aankomst op de Mont Ventoux

Winnaar van Parijs-Nice-ritten met aankomst op de Mont Ventoux

Ventourist

Sinds 2005 organiseert Sporta jaarlijks de Ventourist, een wielerevenement waarbij 2000 Vlamingen de Mont Ventoux tegelijk proberen te beklimmen.[4] Wie wil, krijgt zelfs de kans om 24 uur na elkaar de berg op en af te rijden. Voorlopig staat het record op naam van Toon Claes (55) uit Herentals en Jef Van Dyck (56) uit Brecht. Tijdens de Ventourist van zaterdag 9 juni 2007 beklommen ze de berg 10 maal. Wegens de in België geldende leerplicht is de minimumleeftijd om te mogen deelnemen 18 jaar. In 2011 nam een delegatie getransplanteerden van het UZ-Leuven deel aan dit wielerevenement, en dit onder de groepsnaam 'Transplantoux'. Uiteindelijk haalden 28 patiënten de top, onder wie Geert De Vlamynck, die dit met een ruilhart deed.[5]

Club des Cinglés du Mont-Ventoux

De Club des Cinglés du Mont-Ventoux (Club van Gekken van de Mont-Ventoux) werd in 1988 opgericht. Alleen zij die de Mont-Ventoux op één dag van drie zijden beklimmen, dus vanuit Bedoin, Malaucène en Sault, kunnen lid worden van deze club[6].Bewaren

Bewaren