Cols
Vind hier alle beklimmingen en hun bijkomende informatie

Winkelwagen

0 stuks: 0 €
Bekijken

Planche des Belles Filles - Plancher les Mines

Planche des Belles Filles

 
Planche des Belles Filles
Planche des Belles Filles 09.JPG
Hoogte 1148 m
Coördinaten 47° 46′ NB, 6° 46′ OL
Gebergte Vogezen
Planche des Belles Filles
Planche des Belles Filles
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Planche des Belles Filles is een 1148 meter hoge bergtop in de Vogezen.

Planche des Belles Filles is gelegen in het departement van de Haute-Saône in de gemeente Plancher-les-Mines, daar waar het grenst aan het departement Territoire de Belfort. De berg behoort tot één van de hogere toppen van de Haute-Saône, net onder de Ballon de Servance (1216 m). Op de top is een skistation met drie skiliften.

Legende

De plek heeft zijn naam te danken aan de legende over de bezetting door de Zweedse huurlingen tijdens de Dertigjarige Oorlog. Bij deze bezetting van de Zweden vluchtten jonge meisjes uit het nabijgelegen dorp naar deze berg om te ontsnappen aan de wrede huurlingen die waren gestationeerd in het gebied Plancher-les-Mines. Zij gaven er de voorkeur aan om zelfmoord te plegen dan om misbruikt te worden. Daarom sprongen ze van het plateau hun dood tegemoet in de donkere wateren van het eronder gelegen meer, dat tegenwoordig de naam Étang des Belles Filles (vijver van de mooie meisjes) draagt. Een houten beeld gemaakt door een plaatselijke kunstenaar toont de legende.

Wielrennen

De Planche des Belles Filles was tot 2012 de finish van de jaarlijks in juni gehouden regionale wielrenwedstrijd Les Trois Ballons. In 2012 was deze top de finishplaats in de zevende etappe van de Ronde van Frankrijk en in 2014 was het de finishplaats van de tiende etappe.

Aankomsten Ronde van Frankrijk

JaarEtappeStartplaatsAfstandWinnaarGele trui
2012 7 Tomblaine 199 km Vlag van Verenigd Koninkrijk Chris Froome Vlag van Verenigd Koninkrijk Bradley Wiggins
2014 10 Mulhouse 161,5 km Vlag van Italië Vincenzo Nibali Vlag van Italië Vincenzo Nibali